De Hakama (broekrok)

Het zal je vast zijn opgevallen dat we bij Aikido een zwarte of blauwe broekrok dragen. Dat zie je niet zo veel bij andere krijgskunsten of vechtsporten buiten Japan.

 

Is het verplicht? Nee, dat is het niet, maar het wordt wel aangemoedigd. Ik zal wat uitleg geven.

 

De redenen dat we dit kledingstuk dragen is omdat het traditioneel ook gedragen werd in Japan tijdens de training. Het dragen van alleen de witte broek kwam niet voor in Japan tot aan de tweede wereld oorlog. Aangezien het land toen in wederopbouw was en de aanschaf van zo’n kleding stuk duur kon zijn werden ook studenten toegelaten zonder hakama. Maar traditioneel wordt Aikido dus beoefend met de hakama.

 

De hakama heeft zeven plooien die allemaal voor een deugd uit de Bushido (krijgsleer) staan; Jin, Rei, Chie, Shin, Gi, Koh, Chu.

 

Ook technische gezien heeft het dragen van een hakama voordelen. Het belemmert je in je beweging een beetje dus je wordt min of meer geforceerd om efficiënt te bewegen en zoveel mogelijk in je eigen centrum te blijven.

 

Nu verschillen de regels per school. Sommige scholen staan pas toe dat je een hakama draagt als je een bepaalde graad hebt bereikt. Maar bij ons laten we de keus aan jou of je een hakama wilt dragen of niet. Je hoeft niet maar we raden het wel aan als je de keus hebt gemaakt voor jezelf om serieus met Aikido bezig te zijn. Ikzelf ben een hakama gaan dragen toen ik een paar jaar trainde, wat best laat is t.o.v. anderen.